Witte Chocolade-Sinaasappel koekjesBenodigdheden voor 12 grote koeken

  • 220 gr boter

  • 150 gr kristalsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 1 eidooier

  • 280 gr bloem

  • Rasp van 1 grote sinaasappel

  • 1 tl bakpoeder

  • 100 gram witte chocolade


Dit is een leuk alternatief op het klassieke chocolate chipkoekje, door de witte chocolade en de sinaasappel krijgt het koekje een soort fris-zoete smaak die ervoor zorgt dat je eigenlijk alle koekjes in een keer op wilt eten!


Haal ongeveer een half uur voor het bakken je boter en het ei uit de koelkast en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn. Begin met het kloppen van de boter, suiker en vanillesuiker met een mixer tot het romig is, dan kan je de dooier toevoegen en nogmaals mixen tot hij volledig door het beslag zit.


Nu voeg je de bloem, het bakpoeder en het raspsel toe en kneed je het geheel tot een mooi koekjesdeeg. In dit geval kan je dat gewoon in de kom doen, als het deeg gevormd is kan je de chocolade in fijngehakte stukjes toevoegen aan het deeg en een bol vormen. Zet het geheel hierna ongeveer een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 180 graden en haal het deeg uit de koelkast. Nu kan je koeken vormen van het deeg, ik hou van grote koeken dus ik maak er twaalf van, maar als je ze wat kleiner wil kan je er ook zestien van maken. Ik doe dit door het deeg tweemaal doormidden te doen, en er vervolgens drie gelijke stukjes van te maken, zo heb je allemaal ongeveer even grote koeken. Rol ze tot balletjes en leg ze op de bakplaat. Je kan de koeken dan platter drukken met een vorkje of bijvoorbeeld de onderkant van een glas. Je hoeft de koeken niet té plat te maken want ze lopen zelf al wat uit.


Vervolgens kunnen de koeken in de oven en zijn ze na ongeveer 20 minuten klaar.

Als je de koeken meteen na het maken eet zijn ze een beetje zacht, maar hoe langer je ze laat staan hoe meer “chewey” ze worden, ik vind dit soort koeken altijd lekkerder na de 1e dag bakken.

Recente blogposts

Alles weergeven