Turkse Pizza

Dit gerecht staat bekend als een typische hap na het stappen met veel saus en vlees. Maar als je hem zelf maakt is het een erg leuk gerecht wat ook nog eens voedzaam is! Voor dit gerecht heb ik zelf het deeg gemaakt, maar als je dat niet kan of wil, zou je ook Turkse pizza's kunnen maken op wraps. (Maar ik raad het je zeker aan eens te proberen, want het is erg leuk om te doen!)



Benodigdheden voor ongeveer 6 Turkse Pizza's (4-6 personen)

  • Deeg

  • 500 gr bloem

  • 1 zakje gist

  • 150 ml lauw water

  • 150 lauwe melk

  • 50 ml olijfolie


  • Gehaktmengsel

  • 2 tomaten

  • 200 gr gehakt

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 el Harissa kruiden

  • 1/2 bosje platte peterselie (incl. steel)

  • 1 el olijfolie

  • Peper en zout naar smaak


  • Beleg

  • 1/2 paprika

  • 1/2 ui

  • 1 tomaat

  • Sap van 1 citroen

  • Sla naar keuze (ik gebruike een ijsbergsla-mix)


  • Sausje

  • 2 el mayonaise

  • 2 el yoghurt

  • 1/4 tl knoflookpoeder

  • mespuntje paprikapoeder

Bereiding

Begin ruim van te voren met het maken van het deeg. Prepareer de gist in een beetje lauw water en laat dat 5 minuten staan om te activeren, meng nu de gist en andere ingrediënten bij de bloem en kneed het ongeveer 10 minuten. Het deeg is klaar om te rijzen als het een elastische bol is geworden. Als je er een kuiltje in drukt en deze terugveert weet je dat het deeg klaar is. Vet de bol in met wat olijfolie en leg het op een snijplank. Laat het nu op een warme plek rijzen met een natte theedoek over de bol (ongeveer 1-1,5 uur).


Maak ondertussen het mengsel dat je op de pizza gaat smeren, hier heb je een keukenmachine voor nodig. Hierin gaan alle ingrediënten behalve het gehakt. Als dit mengsel is fijngemalen kan je het in een kom mengen met het gehakt. Als je nog moet wachten op je deeg zet het dan even in de koelkast.


Snijd de groentes die op de pizza's gaan allemaal in blokjes en meng ze met het sap van de citroen, voeg op het laatst de sla toe zodat hij knapperig blijft.


Meng voor het sausje de ingrediënten door elkaar, voeg eventueel wat Sriracha toe voor wat extra pit.


Verwarm de oven voor op 220 graden.


Na ongeveer 1-1,5 uur is het deeg voldoende gerezen en kan je het verdelen in 6 bolletjes. Rol deze zo dun mogelijk uit, als het deeg terugveert tijdens het uitrollen weet je dat je het ver genoeg hebt gerold. (Het deeg heeft dan ongeveer een diameter van 20-24 cm).


Na het uitrollen kan je de pizza's beleggen met ongeveer 2 eetlepels van het mengsel per pizza. Leg de pizza's op een bakpapiertje op de bakplaat en bak ongeveer 5 minuten - of tot het gehakt gaar is en de randjes bruin beginnen te worden. Serveer de pizza's meteen zodat iedereen ze zelf kan beleggen en oprollen.


Ik heb niet zo een grote oven, dus wij doen een tweede pizza altijd in de oven tijdens het eten van de eerste pizza. Je kan dan bijvoorbeeld de pizza oprollen en dan doorsnijden zodat je halve pizza's kan delen. Je zou ook de pizza's vooruit kunnen maken en ze lauw-warm serveren, dan zijn ze nog steeds erg lekker!



Recente blogposts

Alles weergeven