Orange Chicken: Kip in een sinaasappelsausje!

Benodigdheden voor 2-3 personen

  • 1 el chilivlokken

  • 1 teen knoflook geraspt

  • 1 cm gember geraspt

  • 60 gr bruine basterdsuiker

  • 60 gr kristalsuiker

  • Sap van 1 handsinaasappel

  • 1 tl rasp van de sinaasappel

  • 70 ml natuurazijn

  • 2 el sojasaus

  • 1 el maizena (met 2 el water om in te koken)

  • 4 kippendijen

  • 1 groene paprika

  • 1 rode paprika

  • 2 bosuien

  • Evt 180-200 gram rijst (of noodles)

Wooooooooow, Deze is YUMMY! Als je net als ik van zoete sausjes houdt, en je favo gerecht bij de chinees Ku Lu Yuk is of de Orange Chicken, dan is je nieuwe favo saus! Dit is wel een wokje met een hele specifieke smaak, dus als je zelf of je mee-eters niet van sinaasappel houden, dan waarschuw ik je bij deze! Het gerecht staat ongeveer in 30 minuten op tafel.


Bereiding

Snijd kip in kleine blokjes, doe deze in een kom met 1 el olijfolie, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl sinaasappelrasp en roer door, voeg dan 1,5 el maizena toe en laat even staan. Snijd de groenten fijn en bereid de rijst (of noedels) volgens de verpakking.


Het sausje maak je in een saus pannetje, voeg 1 el zonnebloemolie toe en bak kort de gember en knoflook aan met de chilivlokken (30 sec.). Voeg de basterd- en kristalsuiker samen met het sinaasappelsap toe en laat dit pruttelen tot de suikers zijn gesmolten. Voeg ondertussen de rasp van de sinaasappel toe. Nu kunnen de soja en azijn erbij en laat het nog even goed doorkoken. Nu kan je de maizena voorbereiden in een bakje met 1 el maizena en 2 el water, voeg dit beetje voor beetje toe aan de saus zodat het niet té dik wordt, je wil ongeveer een stroperige dikte hebben. Als je het vuur uitzet roer je er nog even de sesamolie doorheen.


Verhit wat olie in een wok of hapjespan en voeg de kip toe, kruid deze met een beetje peper en paprikapoeder. Als de kip bijna gaar is voeg je de groenten toe en laat je nog 4-5 minuten doorbakken. Als alles gaar is voeg je de saus toe, je kan alles toevoegen voor een hele natte substantie, ik heb ongeveer 3/4 van de saus toegevoegd, zodat alles bedekt is met saus en de ingrediënten er niet in "zwemmen" (zie foto).


Ik garneer het gerecht met wat sesamzaadjes, maar dit kan ook met gebakken uitjes of het groene deel van een bosuitje.