"Oisterwijkse" Tuintjes met Oreo - Chocolade mousse

Dit Dessertje heb ik ooit in Oisterwijk in een restaurant op, waar ze als Oisterwijks tuintje op de kaart stonden. Geheel in stijl geserveerd in een bloempotje lijkt het ook echt of je een bakje aarde voorgeschoteld krijgt maar niks is minder waar, als je door de oreo-kruimellaag heen schept belandt je lepel in een heerlijk zachte witte chocolademousse. Dit is een fantastisch dessert voor tijdens de feestdagen of als je een etentje hebt.


Benodigdheden (4 stuks)

  • 250 ml slagroom

  • 150 gr chocolade (smaak die je wil, ik gebruikte witte chocolade)

  • 1 eetl kristalsuiker

  • 1 rol oreo koekjes (of een ander bruin koekje dat je wil gebruiken)

Bereiding (ongeveer 30 min + minimaal 6 uur opstijven)

Haal de oreo’s uit elkaar en scheidt de koekjes van het witte spul in het midden, ik gooi dat gewoon weg maar je kan het ook gebruiken om door de mousse te doen. Maal de koekjes fijn, dit kan met de hand of in een keukenmachine.


Zet een pannetje met zacht-kokend water op, daarop zet je een kom of diep bord om de chocolade langzaam in te smelten, je kan dit gewoon eventjes laten staan en als alles vloeibaar is zet je het gas uit.


Dan klop je de slagroom met suiker op YOGHURTDIKTE, dit is echt het allerbelangrijkste. Zorg dat het niet te waterig is en ook niet te fluffy (voor dat laatste geval koop ik altijd een extra bekertje slagroom, want dan moet je het écht weggooien en opnieuw doen), de slagroom moet echt als yoghurt van een lepel aflopen.


Hierna voeg je de chocolade steeds in kleine porties toe aan het geheel en schep je alles heel langzaam en voorzichtig om, als alles is opgelost doe je er weer een beetje chocolade bij en zo voorts tot het helemaal op is.


De mousse moet minimaal 6 uur in de koelkast, maar het beste is om de tuintjes een dag van tevoren te maken, zo weet je zeker dat ze helemaal stijf zijn.


Ja kan de koekkruimels meteen op de mousse doen als je ze in de koelkast doet, maar dan wordt het wel zacht. Als je wil dat het knapperig blijft leg je het er pas op als je de toetjes gaat serveren.


Als je er ook echt een plantje van wil maken, steek er dan een (paar) muntblaadje(s) in.