Een verzameling van sausjes

Ik kom er eerlijk voor uit: ik ben een sausmeisje. Ik wil overal een sausje bij, in of overheen. Daarom heb ik in de loop der jaren een klein arsenaal opgebouwd aan go-to sausjes die makkelijk én lekker zijn en makkelijk te maken zijn van dingen die je vaak al in huis hebt of in elke supermarkt liggen. Deze bundeling van minireceptjes kan je hopelijk helpen in het variëren in je gerechten en eens wat anders te proberen dan wat je normaal maakt.


Pastasausen

Beeld: Dennis Klein via Unsplash


Rode pastasaus

Van pasta wordt een mens nou eenmaal gelukkig, maar van die potten saus in de supermarkt? Nee, mij niet bellen! Ik maak liever mijn saus zelf met een uitje, knoflookteen, tomatenpuree, gezeefde tomaat en Worcestershire saus. Je snippert de ui en knoflook zo fijn als je kan en bakt die een paar minuutjes aan in de pan, dan kan de tomatenpuree erbij, daarna gezeefde tomaten en Worcestershire saus. De verhoudingen zijn per twee personen: 300 gr gezeefde tomaten, 2 tl tomatenpuree, 1 tl Worcestershire saus een ui en een teen knoflook. Als je deze sausbasis hebt kan je toevoegen wat je wilt, verschillende kruiden, groenten, gehakt, kip enzovoorts.


Pesto Pastasaus

In veel recepten wordt een pesto pasta saus vaak gemaakt met kookroom, maar ik ben niet zoon grote eter en ik vind dat te zwaar op mijn maag vallen. Daarom heb ik een alternatief gemaakt met Philadelphia. Deze saus is echt super simpel, op elke lepel Philadelphia doe je twee theelepels pesto en een lepel geldt ongeveer voor een persoon.


Woksauzen


Een soort van zoet-zoutige saus

Deze is moeilijk uit te leggen tot je 'm hebt geproefd, maar dit is een hele lekkere saus om met noedels te maken. Voor deze saus gebruik je voor 2 personen: 1 el ketjap, 2 el sojasaus, 1 el ketchup en 1 tl honing. Bak eerst de groenten (en vlees) voor je wokgerecht en daarna kan je deze saus toevoegen, heerlijk af te toppen met van die zoute gebakken uitjes.


Semi-pittige saus

Houdt jij wel van pittig maar je mede-eters niet? Dan is dit een goede gulden middenweg. Deze saus is heel lekker met opgebakken kipstukjes, ui en paprika. Voor 2 personen is de verhouding van dit sausje: 2 el ketchup, 2 el ketjap, 2 tl suiker, 1 tl sambal, 1 ui, 1 teen knoflook. Wederom geldt bij deze saus dat je eerst groente/vlees kan bakken en het dan toevoegen of de saus apart maken en toevoegen. Ik zou deze wel even lekker laten pruttelen voor je hem serveert, dan krijgt je dat plakkerige effect. Ook leuk om hier sesamzaadjes doorheen te doen.


Koude sauzen

Beeld: Jonathan Borba via Unsplash


chili-knoflooksaus

Het zal je niet verbazen, maar dit is een sausje van chili en knoflook. Wij eten deze altijd over onze zelfgemaakte Kip-salon of pitabroodjes shoarma. Door deze sauzen te combineren heb je pit, knoflook, zoetigheid en een frisje. Je mixt 2 delen knoflooksaus op 1 deel chilisaus (geen sweet chili, maar van die donkere) en voegt een lepeltje water toe om het wat te verdunnen. Als je wat meer pit wil kan je de chili ook vervangen door chipotle saus, maar dan heb je geen extra water nodig omdat dit al vrij dun is.


Zelfgemaakte cocktailsaus

Iedereen heeft wel zijn eigen versie van dit topsausje volgens mij, en soms verschilt het bij mij ook wel eens wat ik in huis heb met wat er in de saus zit, maar over het algemeen bevat mijn cocktailsaus: Mayonaise, chilisaus, beetje ketchup, drupje ketjap, beetje citroensap, tikje honing, knoflookpoeder en paprikapoeder. Verhoudingen? geen idee, dit is echt zoon sausje wat je op smaak moet maken tot je m zelf lekker vindt!