Libanees Platbrood met Gehaktballetjes en een Frisse salade

Dit is een gerechtje uit de categorie: Ik had van alles in huis maar ik had nog niet echt een plan. Ik had een pak gehakt en wat groenten en sla over en kwam hier op uit. Dus als je dit gerecht ook gaat maken, voel je vrij om te spelen met ingrediënten en verhoudingen, want dat heb ik ook gedaan!


Benodigdheden (2-3 personen)

  • Libanees platbrood (1 of 2 per persoon)

  • Sla

  • Gele paprika

  • 2 tomaten

  • Gesnipperde wortel

  • ½ Limoen sap

  • 1 el Balsamico dressing


Voor het gehakt

  • 300 gram gehakt naar keuze (ik heb rund gebruikt)

  • Ongeveer 3-4 EL paneermeel

  • 1 groot ei

  • 1 EL ketchup

  • 1 TL kruiden curry (Hela)

  • 1 EL crème Fraiche

  • 1 tl Knoflookpoeder

  • ong. 1 El Peterselie fijngehakt

  • 2 tl Paprikapoeder

Saus

  • 1 El mayonaise

  • 1 El Griekse Yoghurt 0%

  • 1 TL Sriracha saus

  • 1 TL ketchup

  • ½ tl Honing

  • ½ limoen sap

  • Knoflookpoeder naar smaak

  • Paprikapoeder naar smaak


Begin met het maken van de balletjes, je kan alle ingrediënten in een keer toevoegen en kneden tot een stevig deeg. Dit moet uiteindelijk een grote stevige bal worden, als het nog niet stevig genoeg is kan je extra paneermeel toevoegen. Hierna kan je balletjes draaien, ik maak ze ter grootte van party balletjes, zodat je er 3 a 4 op je platbrood kan doen. Als je alle balletjes hebt gedraaid gaan ze 15 minuten in de pan met een deksel erop op middelhoog vuur, tussendoor kan je ze een keertje omdraaien. (de balletjes die je over hebt kan je ook de volgende dag nog eens opwarmen of op je brood eten!)


Verwarm de oven voor volgens de verpakking om heel even de platbroodjes op te kunnen warmen (dit doe je op het laatst). Nu kan je beginnen met het snijden van de tomaat, paprika en wortel. Ik snijd alles heel fijn zodat het een fijne mix wordt, maar grover snijden kan ook. Doe dit in een kom en meng met het sap van een halve limoen en balsamico dressing naar smaak (let op, niet te veel!) Dit laat je even staan zodat de smaken in kunnen trekken.


De saus is natuurlijk makkelijk, gooi alles in een bakje en meng tot een glad geheel. Als het mengsel te dik is kan je wat water toevoegen, proef ook of je de smaak zelf lekker vindt, dan kan je eventueel nog iets toevoegen om het zoeter, zachter of pittiger te maken.


Als de balletjes klaar zijn kunnen de flatbreads een paar minuutjes in de oven warm worden. Dan beleg je ze met wat sla, de groentemix en 3, 4 of 5 balletjes per broodje. Top af met wat saus. Je kan éen grote flatbread per persoon maken, maar je kan ook kleinere flatbreads kopen of maken en er twee per persoon maken.