Krokante Kipstukjes in Zoetzure Saus


Benodigdheden voor 3 personen

  • 350 gram kipdijfilet (stukjes)

  • Panko (of paneermeel)

  • Bloem

  • Ei

  • 1 grote ui of 2 kleintjes

  • 1 teen knoflook

  • 1 paprika

  • 5 el ketchup

  • 5 el sweet chilisaus

  • 1 tl tomatenpuree

  • 4 el water

  • Ongeveer 75 gram ongekookte rijst p.p.


Het is geen klassieke zoetzure kip, maar gewoon zoals wij hem lekker vinden, eigenlijk vooral niet te zoet, maar wel een tikkeltje zuur en lekker fris. Vooral een heerlijke combinatie met de krokante kipstukjes!


Bereiding

We beginnen met de kip omdat dit het langst duurt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een bakplaat klaar met een bakpapiertje. We gaan de kipstukjes in panko doen zoals je schnitzels maakt, dus bloem ei en panko. Ik koop altijd voorgesneden stukjes kip maar je kan ook zelf snijden als je grotere of kleinere blokjes wil.


Maak 3 soepbordjes met bloem, ei en panko en zet als 4e in de rij de bakplaat. Elk stukje dip je dus in de volgorde bloem-ei-panko voordat je ze op de bakplaat legt. Doe dit met alle stukjes individueel. ik vind het een vies gevoel aan mijn vingers dus ik doe het altijd met een vorkje, duurt iets langer, maar je hebt niet na drie dagen nog steeds bloem onder je nagel. Als je klaar bent is de oven waarschijnlijk opgewarmd en kunnen de stukjes er 25 minuten in.


Ondertussen kan je wat rijst koken volgens de verpakking en even laten staan om te garen het een deksel of bord om het af te dekken.


Voor de saus snijden we de twee paprika’s, 1 grote ui en een teen knoflook, voor wat leuke kleur op het bord pak ik altijd twee verschillende paprika’s. Ik snijd deze en de ui in vrij grove stukken, omdat ik dat lekker vind. Als je moeilijke eters aan je tafel hebt raad ik aan het lekker klein te snijden :). Gooi alle groentes in de pan en bak het gaar tot het goed zacht en glazig is, ongeveer 5-10 minuten op middelhoog vuur. Daarna voeg je de puree, ketchup, zoete chilisaus en wat water toe, ook wat peper naar smaak. Als het te zoet is kan je iets meer tomatenpuree toevoegen. Laat dit minimaal 5 minuten pruttelen, maar als je kipstukjes nog niet klaar zijn kan het prima nog wat langer.


Ik dek altijd het bord op met alle elementen apart, zodat mensen zelf kunnen bepalen of ze alles door elkaar roeren, de kip in de saus willen dippen of juist de saus met de rijst willen mengen, maar je kan ook voor de variatie de kip op de rijst dekken en daar de saus overheen gieten, net wat je wil!

Heb je vragen, tips of iets anders? Mail me!

© 2021 Desiree van Nunen