Gyoza met rundergehakt en groene salade




Ik vind gyoza heerlijk, vooral als ze zelf gemaakt zijn. Eens in de zoveel tijd maak ik een grote batch waarvan ik een deel invries om te maken als ik snel wat op tafel wil hebben. Deze keer een recept voor gyoza met Rundergehakt, je kan het vervangen voor elk ander soort gehakt. Dit recept is voor een pakje gyoza vellen, dit zijn er ongeveer 30-35. Ik serveer meestal 7 à 8 stuks gyoza per persoon, dit is dus een recept voor ongeveer 4 personen.


Benodigdheden

Gyoza: 30-35 stuks

  • Pakje gyoza vellen, deze haal je bij de toko (of soms ook bij een grote supermarkt)

  • 300 gram rundergehakt

  • 2 bosuien

  • 200 gram Chinese kool

  • 2 tenen knoflook

  • 2 Eetlepels sojasaus

  • 1,5 el Mirin Fu

  • 1 el Sesamolie

  • 1 el Maizena

Groene salade

  • 1 bakje zeewier salade (wakame)

  • 1 bak sojaboontjes

  • 1 avocado

  • 2 bosuitjes (alleen het groene deel)

De dipsaus

  • 3 el sojasaus

  • 3 el Mirin Fu

  • 1 scheutje Sesamolie

  • Eventueel wat sesamzaadjes ter decoratie


Bereiding (ongeveer 1 uur)

Haal een uurtje voor je begint de velletjes alvast uit de diepvries zodat ze volledig ontdooit zijn.


Begin met het voorbereiden van je salade zodat deze even in de koelkast op smaak kan komen. Snijdt de avocado in blokjes en de bosui in ringen en meng het met de zeewier en sojabonen. Als je dit in de koelkast zet wordt de avocado wat zachter en mengt het heerlijk door. Voor het serveren kan je er nog wat sesamolie overheen druppelen.


Kook de kool, fijngesneden in een paar minuten tot het geslonken is, giet af en pers al het vocht er uit. Nu kan dit in een kom met het gehakt, fijngesneden knoflook en de bosui in ringen, sesamolie, sojasaus, maizena en Mirin Fu toe. Meng het geheel, hierna kunnen de gyoza gevuld worden.


Het dichtvouwen van de gyoza kan op meerdere manieren, je hebt er hulpapparaatjes voor en het internet staat vol met filmpjes voor de vouwtechnieken. Ik gebruikte de klassieke manier en vouw aan een kant de stukjes dicht over elkaar waardoor je het welbekende maanvormpje krijgt. Gebruik wel altijd wat water om het randje dicht te maken, anders gaan ze open tijdens het stomen. Doe dit bij alle velletjes.


Als je een deel in wil vriezen is dit het moment, de gyoza kunnen rauw in de diepvries, je bakt ze dan de volgende keer ongeveer 5 minuten langer dan normaal.


Zet een pan op middelhoog vuur met 1-2 el olie en bak de gyoza tot de onderkantjes bruin en knapperig zijn. Voeg nu ongeveer 80 ml water toe en laat stomen tot het water helemaal opgelost is (ongeveer 10 minuten). Ondertussen kan je het sausje maken.