Gebakken rijst



Dit is een gerecht wat ik heel leuk vind om te maken, je kan bij gebakken rijst namelijk ontzettend spelen met de ingrediënten en elke keer wat anders doen. Je kan vanuit dit recept dus ook verschillende varianten maken zodat je elke keer nét even wat anders op tafel hebt staan. Nu maak ik de rijst met Paksoi, Kip en een eitje, maar je kan ook maïs, garnalen, pepertjes, spek, tagué of paddenstoelen toevoegen, niks is te gek! Uiteraard kan je dit recept dan ook prima vegaproof maken, ik heb hierbij kip gebruikt maar je kan het vervangen of weglaten. Het állerbelangrijkste aan dit recept - de make or break - is de rijst, die moet goed droog zijn voor je begint, dit doe je door de rijst minimaal 6 uur van te voren te koken, maar het liefst zelfs een dag


Benodigdheden: voor 2-3 personen

  • 170 gram Basmatirijst

  • 1/2 winterpeen

  • 1 teen knoflook

  • 1/2 paksoi

  • 2 bosuitjes

  • 50 gr erwten

  • 200 gr kipfilet

  • 1 of 2 eieren

  • 1 handje gebakken uitjes

  • 1 handje bosui (groene deel, voor garnering)

  • 1 el sojasaus

  • 1 el ketjap manis


Bereiding (ong. 30 minuten)

Begin met het koken van de rijst minimaal 6 uur voor je gaat koken, het liefst eigenlijk de dag van te voren, zet de rijst daarna in een bakje in de koelkast met een vershoud-velletje erover waar je een paar gaatjes in prikt. Zo wordt de rijst goed droog en wordt het geen kleverige brok als je het op gaat bakken.


Snijdt nu de paksoi, wortel, bosui en knoflook fijn. Snijdt de kip in kleine blokjes. Begin met het bakken van de kip met knoflook en het witte deel van de bosui en de ketjap tot de kip gaar is. Duw dat naar 1 kant van de pan en roer aan de andere kant het ei op. Als deze gaar is kan je de wortel en erwten toevoegen en dit 4-5 minuten meebakken. Nu kan de paksoi erbij en nog even meebakken. Voeg als laatste de rijst en sojasaus toe en bak het geheel nog een minuut of 5.


Verdeel het geheel over de borden en bestrooi met wat gebakken ui en bosuitjes. Serveer eventueel met wat Atjar Tjampoer.