Gebakken Bami met Oosterse Honing-kip

Bami is zo'n gerecht wat ik op tafel zet als ik allemaal verschillende groentes over heb van de dagen ervoor. Het is een perfect gerecht om je restjes in op te maken én natuurlijk gewoon hartstikke lekker! Als je mij volgt weet je misschien al wel dat ik geen fan ben van koken met pakjes en zakjes, dus heeft deze bami dat ook niet, gewoon een klassieke bami from scratch!


In plaats van vlees door de bami te doen, heb ik er dit keer voor gekozen om het vlees apart te bereiden, het geeft weinig extra handelingen maar maakt het gerecht net weer wat anders, een leuke afwisseling dus! En ben je vegetarisch, dan is dit dus ook makkelijk: Gewoon de kip weglaten en je hebt een heerlijk gevulde Bami! (Je zou eventueel een extra ei toe kunnen voegen)

Benodigdheden

Kip (2 personen)

  • 4 kipdijfilets

  • 2 tenen knoflook (geperst)

  • 2 el sojasaus

  • 2 el honing

  • 2 el gembersiroop of stukjes stemgember

  • 1 mespuntje 5 spice kruiden

Bami (2-3 personen)

  • 8 nestjes mie (of welke bami je ook wil gebruiken, alles kan!)

  • 1 handje diepvriesewrtjes

  • 1/2 winterpeen, in blokjes

  • 1 paprika, in blokjes

  • 1 rode peper, met of zonder zaadlijst

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • 2 eieren

  • 2 el ketjap

  • 1 el oestersaus

  • 1/2 el sesamolie

  • Sap van 1 limoen

  • Mespuntje Trasi Trafasie (of 1/4 TL)

Bereiding (ongeveer 30 min)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook tijdens het bereiden van de kip de mie gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Neem een kom om de kip in te marineren. Voeg alle ingrediënten toe en meng goed door. Nu kan het in een ovenschaaltje, ik gebruik een zo klein mogelijke ovenschaal zodat de kip kan "zwemmen" in de marinade. Heb je dit niet? Schep dan elke 5-7 min even de marinade over de kip in de oven. Ik doe eerst de kip in het schaaltje en dan de saus erover. Als je stukjes gember gebruikt is het lekker om deze bovenop de kip te leggen, zo wordt het zoet en zacht. De kip mag nu 25-30 minuten in de oven.


Als de mie gaar is giet je deze af en spoel je het "plakkerige" van de bami, in het vergiet snijdt je de mie fijn met een scherp mes zodat het straks makkelijk mengt. Laat het geheel dan staan, het geeft niet dat het afkoelt want je gaat het toch weer opbakken.


Snijdt de peen, paprika, peper, ui en knoflook en kluts de eieren alvast. Zet een wok of hapjespan op hoog vuur en doe er ongeveer 2 el zonnebloemolie in. Bak eerst in een paar minuten de ui en knoflook glazig, nu kunnen de peen, paprika en peper erbij. Als deze beetgaar zijn duw je alles naar één kant en kluts je in de andere kant de eieren, als je een roerei hebt meng je alles door elkaar. Nu kunnen de erwten er bij en de mie, roer het geheel goed door.


Als het geheel droger begint te worden kan je de sauzen en het sap van de limoen toevoegen. Voeg ook de Trassi toe, ik weet dat dit stinkt en dat je je af gaat vragen hoe dit rare goedje het gerecht niet gaat verpesten, maar je bami wordt er echt tien keer beter van! Laat het geheel lekker bakken en blijf vooral goed roeren, dit doe je ongeveer tot de kip klaar is (nog zoon 8-10 minuten). Als het goed is heb je dan een sticky-aangebakken bami over.


Als de kip klaar is serveer je 2 dijfilets per persoon, er blijft veel van de marinade over, schep deze ongeveer één eetlepel over de kip heen (met stukjes gember, als je van zoet houdt!). Serveer de bami en kip met een beetje gebakken ui of seroendeng en een zuurtje zoal Atjar Tjampoer of Zure uitjes

Recente blogposts

Alles weergeven