Blueberry Muffins met Yoghurt
Benodigdheden voor 6 muffins:

  • 1 groot ei

  • 85 gr suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 2 draaitjes zeezout

  • 90 ml yoghurt

  • 60 ml zonnebloemolie

  • 160 gr zelfrijzend bakmeel

  • Rasp van 1 citroen

  • 60 gr blauwe bessen


Dit zijn me een stel lekkere muffins! Door de melk in het recept te vervangen met yoghurt heeft het cakeje een veel frissere smaak dan de traditionele cupcake of muffin en is hij minder machtig, dit is een heerlijk gebakje voor bij de koffie of om uit te delen. Ook zijn ze vrij makkelijk en snel te maken!


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bessen uit de diepvries.


Klop het ei, de suiker en vanillesuiker met een snufje zout ongeveer 1-2 minuten op medium/hoge stand tot het luchtig wordt, als het goed is ziet het er zo uit:


Voeg dan de yoghurt en zonnebloemolie toe, hierbij is het belangrijk dat je het mengt tot dat alles 1 emulsie is, de zonnebloemolie heeft namelijk de neiging om niet goed te mengen. Door ongeveer 1-2 minuten op medium stand te mengen is alles goed gemengd.


Nu spatel je het bakmeel door het natte mengsel net zo lang tot alle klontjes zijn verdwenen en alles een glad en plakkerig geheel is. Je kan dit controleren door het mengsel tegen de rand aan te vegen, als je nog klontjes ziet moet je even door spatelen. Het is hierbij belangrijk dat je alles goed om en om schept, als in een rondje, dit is de snelste manier om een glad mengsel te creëren.


Hierna voeg je het raspsel en de bessen toe, schep het niet te veel meer om anders wordt het een paarse drab, zorg dat de bessen goed verdeeld zijn.

Het beste is om de muffinvormpjes in een daarvoor bestemde schaal te bakken (zijn al voor €3,- bij de Albert Heijn te koop!) zodat je ze helemaal vol kan gooien, door dit te doen krijg je van die mooie “hoedjes” op je muffins. Heb je niet zoon schaal, dan raad ik aan om de papiertjes/silliconen vormpjes tot ongeveer 4/5 te vullen, anders loopt alles al snel over de rand, let op, je hebt dan dus wel iets minder een uitsteeksel.

Doe de muffins ongeveer 20-25 minuten in de oven (ik doe 20, dan vind ik ze mooier). Je kan ze eventueel mooi bestrooien met poedersuiker voor de aankleding als ze afgekoeld zijn. Het lekkerst is om ze te eten als ze nog een beetje warm zijn, ongeveer 30-60 minuten na het bakken.


Geniet er van!