Basisrecept Koekjes

Iedereen maakt op zijn eigen manier koekjes, daarom deel ik vandaag mijn basisrecept. Als je dit recept volgt heb je zandkoekjes, maar je kan toevoegen wat je wil om bijvoorbeeld chocoladechip koekjes, citroenkoekjes, appelkoeken etc. te maken!

Benodigdheden (voor ongeveer 2 bakplaten)

  • 300 gr bloem

  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)

  • 2 eieren (M)

  • 1 snufje zout

  • 1 zakje vanillesuiker


Bereiding

Haal minimaal een half uur voor je begint met bakken de boter uit de koelkast, hij moet echt zo zacht mogelijk zijn om een mooi deegje mee te maken.


Mix de bloem, vanille en zout even door elkaar. Voeg dan de boter toe en 1 heel ei en 1 eidooier. Bewaar het eigeel van het tweede ei om later de koekjes mee te bestrijken.


Je kan dit deeg met je handen kneden tot een fijn deeg, ik gebruik mijn keukenmixer met K-klopper, maar je kan ook een handmixer met deeghaken gebruiken. Meng tot het geheel aan elkaar kleeft en 1 geheel is. (dit is het punt waar je chocoladedruppels, citroenzest etc. toe kan voegen als je wil) Vorm er een bal van en leg in de koelkast voor 30-60 minuten.


Verwarm de oven voor op 180 graden.


Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot het ongeveer 0,5-1 cm dik is, steek dan met een vormpje naar keuze de koekjes uit. Ik doe dit vaak met de helft van het deeg - de koekjes passen niet in 1 keer op mijn bakplaat en zo is het makkelijker uit te rollen.


Leg de koekjes op een bakpapiertje op de plaat, bestrijk met een kwastje het eigeel over de koekjes en plaats in de oven. De koekjes moeten ongeveer 15-20 minuten in de oven, iedere oven is net wat anders dus houdt dit goed in de gaten! In de tussentijd rol ik de andere helft van het deeg uit en steek ik daar ook koekjes van.


Laat na het uithalen de koekjes even afkoelen tot ze wat harder worden.


Recente blogposts

Alles weergeven