BAO met Kip Rendang.

Bao broodjes, ik vind ze heerlijk. Ik maakte er een aantal jaar geleden kennis mee in een foodhal en ben sindsdien verkocht. Het is een soort snack-for-dinner die voor mij alles heeft wat ik wil, vaak zit er iets zuurs, zoets en knapperigs in met een goed stukje vlees. Waarschuwing, dit is geen makkelijk recept, je hebt veel ingrediënten nodig en je staat een goede 2-2,5 uur in de keuken, maar ik vind het dat heeeel erg waard! Hieronder volgen de recepten per onderdeel. Je zou de broodjes en/of het vlees ook bij een toko kunnen halen.

Bao broodjes (6 stuks - 2 personen)

  • 55 ml warm water

  • 45 ml melk

  • 190 gr bloem

  • 2-3 gr gist

  • 1 tl suiker (6 gram)

  • Plantaardige olie

Bereiding (ongeveer 2 uur)

Gist houdt van warm vocht, doe daarom de koude melk bij heet water zodat de vloeistof ongeveer 20-30 graden is. Voeg nu de gist en suiker toe (ROER NIET DOOR) en laat ongeveer 5-10 minuten staan. Na die tijd zijn er belletjes ontstaan en zo weet je dat het gist is gaan werken, nu mag je het doorroeren.


Voeg het papje langzaam toe een een langzaamdraaiende standmixer (of handmixer met deeghaken) en laat draaien tot het deegje helemaal gemengd is en een bol vormt. Haal het deegje even uit de kom en olie het in. De bol kan terug en moet ongeveer 40-60 minuten rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek.


Als het deegje ongeveer twee keer groter is geworden kan je verder met het deeg. Kneed het ongeveer 10 minuten om de gluten opnieuw te activeren, je merkt dat dit gebeurt als het deeg iets luchtiger en plakkeriger wordt.


Maak nu 6 balletjes van allemaal ongeveer 50 gram. rol ze uit, maar niet te dun, smeer er wat olie op en klap ze dan dicht. Leg op een bakpapiertje en laat nog eens 30 minuten rijzen onder een natte theedoek op een warme plek.


Neem nu een pan en stoommandje en breng water aan de kook. Knip de bakpapiertjes onder de BAO's uit en leg ze zo in het stoommandje, in 8-15 minuten zijn de broodjes gaar.


Kip rendang (2,5 personen)

  • 3-4 kippendijen

  • Sap van 1/2 limoen

  • 1 el ketjap

  • 2 el sojasaus

  • 1,5 el korianderzaad

  • 2 sjalotten

  • 2 tenen knoflook

  • 3 rode chilipepers (zonder pitjes, houd je van pit laat deze dan zitten)

  • 1 tl stemgember

  • 1 tl laoskruiden

  • 1 tl kurkuma kruiden

  • 1 laurierblad

  • 1 stengel citroengras

  • 200 ml kokosmelk

  • 1 tl suiker

Bereiding (ongeveer 1,5 uur)

Marineer de kip minimaal 30 minuten voor je begint in een bak met de ketjap en sojasaus.


Rooster het korianderzaad in een pan en maal het fijn met een vijzel. Doe het dan in de keukenmachine met de sjalotten, knoflook, peper, gember, laos en kurkuma en wat olie en maal tot een boemboe.


Verhit 1-2 el olie in een hapjespan of wok en bak de boemboe ongeveer 10 minuten tot het bruin wordt. Voeg nu laurier, citroengras en limoensap toe.


Bak de kip aan in het mengsel en voeg daarna de kokosmelk, suiker en wat water toe (ongeveer 1-2 el). Laat dit zonder deksel koken tot de saus helemaal ingedikt is (ongeveer 40 minuten)


Coleslaw

  • Kool-wortel 150 gram (te koop bij AH, kan je ook zelf snijden natuurlijk)

  • 2 el yoghurt

  • 2 el mayonaise

  • Sap van 1/2 limoen

  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

Deze is simpel: alles samen mengen en even in de koelkast laten staan en voila!


Sausje

  • 1 el mayonaise

  • 1 tl sojasaus

  • 1 paar druppels Mirin

Bereiding: Meng alles samen tot de klontjes mayonaise eruit zijn.


Broodjes opmaken:

Pak een broodje, beleg met ongeveer een eetlepel van de coleslaw, een eetlepel rendang en een theelepel saus. Top het af met garnering naar keuze, ik ben gegaan voor Zoetzure rode ui en Panko kruimels. Ik serveerde 3 broodjes per persoon, maar je zou ook voor 2 kunnen gaan en er een salade bij serveren.


Je zou met de toppings ook kunnen gaan voor: Soerendeng, fijngemalen pinda's of cashews, atjar tjampoer en/of sesamzaadjes.